Siirry sisältöön

Pia Männikkö: Piirtymä

  • 22.10.2024 - 24.11.2024
  • 10:00 - 18:00
  • Porvoon Taidehalli

18.10. – 24.11.2024

Pia Männikkö

Piirtymä

Pia Männikön näyttelyn teokset käsittelevät maiseman ja arkiympäristön havainnointia, sitä miten hahmotamme maailmaa isossa mittakaavassa ja yksityiskohtien tasolla. Ihmiskehot muuntuvat kumpuileviksi maisemiksi, näkö- ja kuulohavainnoista sekä muistoista muodostuu kirjoitettuja kudelmia ja arkisten tekstiilien polveilevat kerrostumat paljastuvat laserviivan pyyhkäisyssä.

Olen vuori
Teoksen 5-15 metriä pitkissä kankaissa on ihmisen vartalon siluetteja, joista koostuu vuoristoinen maisema, kehon muodot ovat maiseman laaksot ja kukkulat. Läpinäkyvän tyllikankaan kerroksellisuus vaalentaa sisemmissä kerroksissa olevien hahmojen värin, samoin kuin luonnossa kauimmaiset kukkulat näyttävät lähempänä olevia vaaleammilta ilmaperspektiivin ansiosta. Teos viittaa pareidoliaan, ihmisen taipumukseen nähdä oma kuvansa kaikkialla – kuulla on kasvot ja yhteen kasvaneet puunrungot ovat rakastavaisia. Olen vuori -teoksessa maiseman hahmottaa ensin, ja vasta yksityiskohdista huomaa, että siinä onkin ihmishahmoja.

Maisemakirjoitus
Maisemakirjoitukset taltioivat maisemia muistojen ja aistihavaintojen kautta. Äkkisaaressa on yhden perheen muistoja Kuusamon Kitkajärven saarelta 60 vuoden ajalta. Villa Amelie koostuu siirtolapuutarhassa kuulluista asioista, Takomotie taas kahdeksannen kerroksen asunnon parvekkeen näkymistä 27 vuoden varrelta. Käsin siveltimellä kirjoitetun tekstin yhteenliitetyistä sanoista ja kaunokirjoituksen lenkeistä muodostuu eräänlainen neulepinta, muistikuvien toisiinsa sekoittuva kudelma. Teokset näyttävät abstrakteilta kauempaa katsoen, mutta lähempääkin ne saattavat olla koululaisille vierasta kieltä, koska kaunokirjoitusta ei enää opeteta koulussa. Uusien sukupolvien myötä teosten tekstit haalistuvat hiljalleen tunnistamattomiksi.

Piirtymä
Piirtymässä arkipäiväiset esineet ja materiaalit kohtaavat uudella tavalla. Asennustöissä apuna käytettävä ristilinjalaser piirtää läpikuultavista kankaista esiin kerroksellisia, mutkittelevia muotoja. Laservalo tuo näkyväksi orgaanisia kalvorakenteita muistuttavia kerrostumia, monimutkaisia muodostelmia paljastuu tietokonetomografian ja magneettikuvauksen kaltaisesti.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.



Muita vastaavia tapahtumia