Taidetehtaan tyypit x 10: Susanne Dahlqvist
Nainen, joka pitää langoista kiinni.
Taidetehtaan toimitusjohtaja Susanne Dahlqvist uskoo, että Länsirannasta kasvaa rento ja tunnelmallinen vapaa-ajanviettopaikka, jonka sydämessä on Taidetehdas.
”Jokainen euro, joka Taidetehtaalle investoidaan, palautuu kaupungille vähintään 4-kertaisesti. Taidetehdas synnyttää aluetaloudellisesti rahaa – mutta myös hyvää mieltä.
Eihän ennen Taidetehdasta omassa kotikaupungissa voinut kokea mitään tällaista!”
TUNTEIDEN TEHDAS
”Taidetehdas nähtiin vielä 2000-luvun alussa vanhana rapistuneena tehtaana, joka sijaitsee saastuneella maaperällä, pajukkoisella alueella.
Se oli yleisöltä pääosin suljettu huonokuntoinen tila, jossa oli taiteilijoiden työhuoneita, Taidehalli, Treffi-kahvila, Avanti-Sali ja myöhemmin Taidetehtaan Tanssikoulu.
Taidetehdas herätti – ja on aina herättänyt – tunteita puolesta ja vastaan.
Avanti-salissa järjestettiin kourallinen tapahtumia, joista tunnetuin oli kamariorkesteri Avanti!:n järjestämä Suvisoitto-festivaali. Maailmankuulut kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste halusivat jotain uutta, kulkivat pitkin Porvoota ja löysivät Taidetehtaalta erilaisen, raffin tilan.
Taidetehtaalla ei niihin aikoihin ollut tarpeeksi yleisövessoja, Avanti-salin lattia oli hiekkaa ja liikenne talon ympärillä piti pysäyttää, koska ilmanvaihtoa ei ollut ja ikkunoita oli pidettävä auki. Liikenteen meteli olisi häirinnyt konserttia.
Kesti vuosia ennen kuin Taidetehtaan puolesta puhuminen alkoi tuottaa hedelmää.
Apulaiskaupunginjohtaja Harri Airaksinen avasi porvoolaisten silmät sille, että Länsiranta on keskustaa ja sillä on suuret mahdollisuudet.
Vuonna 2006 päätettiin, että Taidetehdas peruskorjattiin ja sen ympärille rakennetaan uusi asuinalue palveluineen.
Työskentelin tuolloin kehitysyhtiö Posintralla ja vastuulleni tuli Taidetehdas-kehittämisprojektin vetäminen EU-rahoituksella. Sitä kautta päädyin Taidetehtaalle ensin Taidetehtaan säätiön asiamieheksi ja sitten Event Factory oy:n toimitusjohtajaksi ja Porvoon Länsirannan Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaksi.”
TAIDETEHDASTA RAKENNETAAN YHÄ
Kun Taidetehdas avattiin, Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor sanoi minulle, että menee kymmenen vuotta ennen kuin Taidetehdas on valmis.
Ensin rakennetaan rakennus, ja kun se on valmis, alkaa tunnettuuden ja toiminnan kehittäminen.
Myös talon tilojen viilaaminen vei vuosia. Teimme esimerkiksi 3–4 vuotta töitä, että Avanti-salista tuli sellainen kuin se tänä päivänä on.
Seinien halkaistu tiili ja saliin suunnitellut tuolit, joissa oli optimaalinen määrä reikiä ja pehmusteita, teki salista täydellisen klassiselle musiikille. Mutta kun kaikki musiikki ei ole klassista.
Pikkuhiljaa kokeilemalla löysimme oikeat ratkaisut salin akustiikalle.
Sali myös muuntuu mielettömästi, joten voimme toteuttaa Taidetehtaalla melkein millaisia tapahtumia vain.
Myös tunnettuuden rakentaminen vei vuosia. Edes kaikki porvoolaiset eivät tienneet alussa, mikä tämä paikka on.
TAIDETEHDAS KEHITTYY
”Taidetehtaalla toimii kokonainen kylä toimijoita. Kukaan ei toimi yksin, me tarvitsemme toisiamme.
Taidetehdasta pyörittää Porvoon kaupungin omistama Event Factory oy, jossa työskentelee 7 henkeä myynnissä, infopisteellä ja salitoiminnoissa.
Sen lisäksi teemme valtavasti yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Käytämme paikallisten yritysten palveluja, että voimme omalta pieneltä osaltamme työllistää porvoolaisia. Kun ostamme palveluja, kustannusrakenteemme pystyy myös terveemmällä pohjalla.
Event Factory oy:ssä vastaamme tapahtumatilojen lyhytaikaisesta vuokraamisesta ja mm. ravintola- ja elokuvateatteritilojen pitkäaikaisesta vuokraamisesta, tapahtumasalitoiminnoista ja asiakaspalvelusta. Infopisteen kautta koordinoimme Porvoon matkailuneuvontapalveluja ja palvelemme talon vieraita ja vuokralaisia.
Sen lisäksi kehitämme ja tuotamme tapahtumia yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Noin puolet Taidetehtaan yleisötapahtumista on Event Factoryn ja puolet Porvoon kulttuuripalvelujen ja Porvoon Musiikkiopiston organisoimia.
Yhdessä katsomme, että yleisötapahtumatarjonta olisi mahdollisimman tasapainossa.”
TAIDETEHTAAN TULEVAISUUS KUKKII
”Kymmenessä vuodessa on tapahtunut valtavasti kehitystä – mitä kaikkea Taidetehdas onkaan 10 vuoden päästä!
Taidetehdas on vielä nupussa. Kymmenen vuoden päästä se kukkii.
Uskon, että kun vietämme Taidetehtaan 20-vuotisjuhlaa, Taidetehtaan alueesta on kasvanut suosittu lifestyle-alue, jossa voi nauttia luonnosta, musiikista, teatteritaiteesta, shoppailusta ja olemisesta.”
Taidetehtaan toimitusjohtaja Susanne Dahlqvist
Taidetehtaan edessä on aivan upea rantakaistale, jossa ihmiset voivat kävellä pitkin joenvartta ja istua piknikillä.
Taidetehdas on alueen sydän. Tänne tullaan viihtymään, kukin omalla tavallaan.”