Utställning: Mikko Paakkola

Fr 6.4.2018 – 29.4.2018Hörnan

Mån-fre kl. 9–18
?
Lör-sön kl. 11–16

Vitt på svart – och lite till

Jag minns i min ungdom när Dave Lindholm sjöng om ”valkoista mustalle” (vitt på svart). Det var en liten vers i en kärlekssång som berättade om sanning och bevisvärde. Kontraktet håller om det finns svart på vitt. Men att vara kär i någon, då är det vitt på svart, en helt annan grej.

Det är betydelsefullt. Ett band som grundar sig på någonting annat än ett kontrakt. Det grundar sig på tro och på förmågan att se saker ur ett annat perspektiv. Därför har vi Dave Lindholm och målarkonst.

Det centrala temat för min utställning är landskap, som jag har bearbetat så länge jag kan komma ihåg. Ni minns väl solen, som man alltid ritade upp i högra hörnet av pappret även om läraren protesterade. Så fanns det också en horisontlinje där någonstans. Nuförtiden, när alla möjliga skolår är sedan länge förbi, fungerar landskapet snarare som ursäkt för mitt målande än som tema. Tack vare horisontlinjen kan jag skapa en fast komposition som möjliggör fokus på färgens och materians problem.

Det är också bara en ursäkt. Färgernas och materians problem leder till frågan: Vad finns bakom horisonten? Finns där något annat än svart och vitt?

Den belgiska serieskaparen Sokali hade ett svar på frågan: Inte något speciellt. En horisont till, bara mycket mindre.
Jag har min egen slutsats: Kanske där finns en tredje och fjärde och även en mycket större horisont och något annat som får oss att se, förutom svart och vitt, alla världens färger. För de är trots allt synliga varendaste en dag. 

Alla evenemang