Näyttely: Hommage á Tapio Rautavaara

Ma 2.9. – 3.11.

Vapaa pääsy

Taidetehtaan info:
010 231 8200.

KEIHÄÄNHEITTÄJÄN LAULUT - HOMMAGE À TAPIO RAUTAVAARA
JUSSI TAIPALEENMÄEN GRAFIIKKAA TAPIO RAUTAVAARAN LAULUIHIN

Taidemaalari, graafikko, kuvanveistäjä Jussi Taipaleenmäki on syntynyt Oulussa vuonna 1948. Hän muutti Ruotsiin 1964, asuu ja työskentelee Åkersbergassa lähellä Tukholmaa. Ensimmäinen yksityisnäyttely Falkenbergissa vuonna 1979. Hänellä on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä Ruotsissa, Norjassa Tanskassa ja Suomessa. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut Pohjoismaiden lisäksi Ranskassa ja Puolassa. Hänen teoksiaan on useiden kuntien ja yhteisöjen sekä mm. Tukholman kansallismuseon, Amos Anderssonin taidemuseon sekä Charmaliers:n nykytaiteen museon kokoelmissa Ranskassa.

Lapsuudenmaiseman, Oulun kaupungin, kauniit puiset talot idyllisine pihoineen on jättänyt lähtemättömän jälkensä taiteilijaan. Alitajunnasta ne siirtyvät teosten miljöökuviin. Tapio Rautavaaran lauluihin tehdyissä teoksissa ”Isoisän olkihattu” on sijoitettu Oulun keskustaan, ja muut kuvien miljööt ovat Pohjanmaalta, kaikki todellisia olemassa olevia.

Hommage à Tapio Rautavaara-näyttelyn teosten aiheet tulevat lähes kaikkien suomalaisten tuntemista ja rakastamista lauluista.  ”Isoisän olkihatun” lisäksi oman kuvansa ovat saaneet mm. ”Kuubalainen serenadi”, ”Kaksi vanhaa tukkijätkää”, ”Reissumies ja kissa”, ”Hummani hei”, Sininen uni”, Reppu ja reissumies ja ”Tuoppini jäljet”. Tarinan Jussi Taipaleenmäki kertoo yksinkertaisesti ja mutkattomasti laulujen herättämien omien tunnetilojen siivittämänä.

Usein tunnelmassa on vahvasti mukana taiteilijan lapsuuden nostalgiaa 1950-luvulta, jolloin Suomen musiikkitarjonnassa Tapio Rautavaaran laulut soivat kaikkialla niin arjessa kuin juhlassa. Yhteistä teoksille on myös hyväntahtoinen huumori, joka vakavankin aiheen keskellä saa katsojan hymyilemään arjen, elämän tapahtumille.

Ruotsissa Jussi Taipaleenmäki on tehnyt vastaavanlaisen näyttelyn ja litografiasarjan Cornelis Vreeswijk:in balladeista. Tämän nimeä kantavassa museossa ollessaan taiteilijalle syntyi sattuman kautta idea toteuttaa vastaavanlainen projekti Suomessa aiheena Tapio Rautavaaran laulut.

Näyttelyssä on esillä 14 litografiaa.

Kaikki tapahtumat